Stopplaats Kerkweg

 

Stopplaats Kerkweg stond bij de aanleg van de Haarlemmermeerlijnen helemaal niet op de planning bij de HESM om aangelegd te worden. Op verzoek van de inwoners van de Kerkbuurt in Aalsmeer Oost is de halte als nog aangelegd. De aanleg van de halte, een standaard HESM halte met perron, kostte in 1915 300 gulden. De HESM betaalde 150 gulden, de bewoners betaalden 125 gulden en de resterende 25 gulden kwam bij de gemeente vandaan. De halte is op 1 mei 1915 geopend en al snel, op 15 mei 1933 weer gesloten. 

 

De eenvoudige invulling van de halte met de abri en een perron leek mij een goede keuze om de modulebaan mee te beginnen. Om de baan te laten rijden moest er immers ook een keer mogelijkheid worden gebouwd. Het moeilijkste is altijd het begin. Wat is een mooie en interessante indeling voor de module. Op de voorgrond de Aalsmeerderweg dan een kilometers lange heg en daar achter 'verstopt' ligt het spoor met het perron en de abri.

Met een situatie schets heb ik de modulebak ingedeeld. Begonnen met het spoor leggen. Vervolgens goed gekeken naar het perron. Daar is niets voor te koop dus heb ik het perron helemaal zelf gemaakt uit een plaat styreen en wat profielen en die in kleur geschilderd. Het perron was volgens mijn informatie begrind dus heb ik gezocht naar een mooie soort grind en die gevonden bij Conrad. Alleen het deel waar straks de abri komt te staan moet nog even open blijven. De abri is in Autocad getekend om te kunnen lasersnijden. Het tekenwerk komt van mijzelf en het laserwerk is uitbesteed bij Markenburg. Ondertussen verder met het bouwen van de module. Rondom een heg is een hele uitdaging. De standaard heggen die te koop zijn die zijn recht en veels te laag dus zoeken op internet naar tips over hoe een heg te maken. De mooiste en beste werd de heg met de schuursponsjes. Een simpel schuursponsje is de basis van de gehele heg bestrooid met Busch strooisel en gefixeerd met Bizon Lijmspray. Aan beide kanten van het perron een zijweg en tegen de achterwand een akker. Zo is de module van de Kerkweg opgebouwd. En dat het daar mee klaar is, is minder waar want de upgrade van de Kerkweg is al een feit. Het wegdek en het gras worden vervangen door een betere variant. De eerste keer met de nieuwe upgrade is de baan te zien op Eurospoor 2016.