Haltegebouw Aalsmeer Oost

Station Aalsmeer Oost. Begon als Aalsmeer Oosteinde omdat het in de buurt Oosteinde ligt. Aalsmeer Oosteinde is geopend op 01 mei 1915 en op 03 september 1950 gesloten voor reizigersvervoer. Het is ook een van de aftakkingen van de Haarlemmermeerlijnen waarbij de HESM geprobeerd heeft om de lijnen na de oorlog weer nieuw leven in te blazen. Op 15 mei 1930 kreeg het de naam Aalsmeer Oost maar heden ten dagen is nog steeds het tegeltableau te zien waar de naam Oosteinde op staat. Op 28 mei 1972 is Aalsmeer Oost ook gesloten voor het goederenvervoer.

Samen met de Dubbele Pendule bij Bovenkerk en het station Bovenkerk is het station nog het enige wat is blijven staan van deze lijn. Als je over het fietspad fietst dat op de Aalsmeerderweg ligt gebeurd er iets nostalgisch. Je fietst dan over het oude lijntje en kan zo het spoor helemaal volgen tot vlakbij het grote Aalsmeer. In plaats van de abri en het toilethuisje staat er nu een fietsenwinkel naast het stationnetje die overigens in dezelfde stijl is gebouwd als Aalsmeer Oost zelf.

 

De foto links is eind 2015 gemaakt tijdens mijn tocht langs het lijntje. Dit vind ik zelf een van de mooiste foto's die ik gemaakt heb van Aalsmeer Oost. Ik heb er veel meer gemaakt maar dat zijn allemaal detailfoto's voor de bouw van het station. Het bruggetje en het water worden later nog toegevoegd als extra deel. In het fotoalbum staan foto's van de bouw van dit deel van de modulebaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Deze tekening die ik gevonden heb in het Utrechts Archief heeft mij enorm geholpen bij de indeling van de twee modulebakken. Samen met de foto's van Dick de Waal Malefijt heb ik Aalsmeer Oost zo kunnen maken dat het net lijkt alsof het lijntje nog bestaat.